کاربری جاری : مهمان خوش آمدید
 
خانه :: منویات بزرگان

توصیه های شیخ عباس قمی به مداحان (قسمت سوم )

موضوع : توصیه های اخلاقی
شخصیت : حاج شیخ عباس قمی

در قسمت اول و دوم این مبحث موار اول تا هفتم توصیه های حاج شیخ عباس قمی برای شما بزرگواران بازگو و توضیح داده شد . در این قسمت توصیه های هشتم تا یازدهم ایشان را باز نشر خواهیم داد.

۸ـ اسرار آل محمد را در منبر فاش نكند: شایسته است در نقل روایات و تاریخی از زندگی ائمه دقت نظر بیشتری شود و هر چیزی را در منابر نگویید زيرا ممكن است عامه مردم ظرفيت درك مقامات آنان را نداشته باشند وانكار آن كنند


۹ـ سخنان او باعث اختلاف و فساد در زمین و مايه نشر فتنه نشود: نباید سخنی گفت که موجب اختلاف و فساد در بین مسلمین بشود و چنین عمل ناشایستی سزاوار نیست شود باید همواره بر سیره ائمه که در این خصوص وارد است تمسک جست  ( این موضوع متأسفانه جدیدا توسط بعضی از افراد رعایت نمی‌شود و نا خواسته پیاده نظام دشمن شده اند که مورد تذکر و گوشزد مراجع دیگر و رهبر معظم انقلاب نبیز قرار گرفت).

۱۰ـ گناهكاران را مغرور نسازید و مطلبى را كه به فاسقان جرات در كارشان دهد نگويد زيرا بر طبق روایات مداح و منبری باید مردم را از رحمت خدا و از روح و بشارت الهى مايوسشان نگرداند و از مكر الهى در امانشان ندارد ( اصول كافى , ج ۲ ص ۳۶.) نباید هیچ گاه دچار افراط و تفریط شد چرا که هر دو زیانبار است فراموش نکنیم که امیرالمؤمنین علیه‌السلام فرمودند: لَا تَرَى‏ الْجَاهِلَ‏ إِلَّا مُفْرِطاً أَوْ مُفَرِّطا. فرد نادان و جاهل را نمی‌بینی مگر اینکه یا در حال افراط است و یا در حال تفریط. . بحاالانوار ج ۱، ص ۱۵۹

۱۱ـ گناه ها را در انظار مردم سبك و كوچك نشمارید.  در ضمن وصاياى پيامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم به ابن مسعود آمده است: هيچ گناهى را خرد و حقير مشمار. از گناهان بزرگ بركنار باش زيرا, در روز قيامت، هر بنده اى كه به گناهان خود بنگرد به جاى اشك از چشمانش چرك و خون بارد. ( مكارم الاخلاق ص ۲۵۱)

خداى تعالى می‌فرمايد: يَوْمَ تَجِدُ كُلُّ نَفْسٍ ما عَمِلَتْ مِنْ خَيْرٍ مُحْضَراً وَ ما عَمِلَتْ مِنْ سُوءٍ تَوَدُّ لَوْ أَنَّ بَيْنَها وَ بَيْنَهُ أَمَداً بَعيداً ( آل عمران آیه ۳۰ ) روزى كه هر كس، آنچه را از كار نيك انجام داده، حاضر می‌بيند؛ و آرزو می‌كند ميان او، و آنچه از اعمال بد انجام داده، فاصله زمانىِ زيادى باشد. خداوند شما را از(نافرمانى) خودش، بر حذر می‌دارد؛.»

امام ششم  علیه‌السلام فرمود: اتَّقُوا الْمُحَقَّرَاتِ مِنَ الذُّنُوبِ فَإِنَّهَا لَا تُغْفَرُ قُلْتُ وَ مَا الْمُحَقَّرَاتُ قَالَ الرَّجُلُ يُذْنِبُ الذَّنْبَ فَيَقُولُ طُوبَى لِي لَوْ لَمْ يَكُنْ لِي غَيْرُ ذَلِك (اصول كافى , ج ۲ ص۲۸۷(. از گناهان كوچك بپرهيز زيرا آنها آمرزيده نشوند. گفتم : آنها كدامند؟ فرمود: مرد گناهى كند و با خود گويد: خوشا بر من ,اگر جز آن گناهى نداشته باشم .

در جاى ديگر می‌فرمايند: اِذا اَخَذَالقَومُ فِى مَعصِيَهَ الله عَزَّ وَجَل , فَاِن كَانُوا رَكِبانَا كَانُوا مِن خَيلَ اِبلِيسَ وَاِن كَانُوا رِجَالِهِ كَانُوا مِن رِجَالَتِه.( بحارالانوار ج ۷۰ص.۳۵۷ ) هنگامى گروهى گناهى را مرتكب شوند, اگر سواره باشند, از سواره نظامان شيطانند و اگر پياده باشند, پياده نظام اويند